Melasma


Melasma kenmerkt zich door bruine vlekken in het gezicht, als gevolg van een overschot aan pigment (melanine), ook wel hyperpigmentatie genoemd. Bij melasma verschijnen lichtbruine tot donkerbruine vlekken op het voorhoofd, bovenlip of jukbeenderen. De hyperpigmentatie kan zich bevinden in de bindweefsellaag en de opperhuid. Melasma ontstaat meestal bij vrouwen rond de 20 tot 40 jaar, de leeftijdscategorie waarin hormonale schommelingen sneller voorkomen. Melasma heeft een chronisch karakter; eens opgelopen blijft u er gevoelig voor, vooral in de zonnige periodes van het jaar. Melasma kan plotseling verschijnen en geleidelijk uitbreiden, maar het kan ook weer vanzelf verdwijnen.

Vragen? Of een afspraak maken?

Wij helpen je graag!

 
 
 
 
 
 

Oorzaak van melasma         


Deze lichtbruine tot donkerbruine vlekken ontstaan geleidelijk door blootstelling aan zon in combinatie met hormonen oestrogeen en progesteron die de aanmaak van melanine stimuleren. Als reactie op deze hormonale, geven de pigmentcellen meer pigment af. Het aantal pigmentcellen in de opperhuid is bij mensen met melasma normaal.


Melasma wordt ook wel ‘zwangerschapsmaksker’ genoemd, omdat het vaak verschijnt tijdens zwangerschap. Tijdens de zwangerschap is de productie van verschillende hormonen in het lichaam verhoogd. Ook orale anticonceptiva en hormonale substitutietherapie kan melasma uitlokken. Erfelijke gevoeligheid speelt een rol.


Behandeling van melasma       


Van tevoren is niet exact in te schatten hoe de pigmentcellen zich in de loop van de tijd gaan gedragen. Gelukkig zijn er wel mogelijkheden om melasma te verminderen en de activiteit van de pigmentcellen onder controle te brengen. De wens om een zongebruinde gezichtshuid te hebben, kunt u dan beter opgeven, want consequent gebruik van een zonnebrandcrème met hoge factor voor het gelaat is noodzakelijk.


1. Peelings bij melasma


De peelings van Dermaceutic en Mesoesthetic zetten we in om oppervlakkige en diepe vormen van melasma te behandelen. Een belangrijk ingrediënt van deze peelings is o.a. melkzuur. Melkzuur heeft de eigenschap om hyperpigmentatie op te lichten en reguleert de productie van melanine, zodat de teint gelijkmatig wordt.

Meestal wordt deze peeling ook aangeboden als voorbereiding op de cosmelan peel.

Meer over deze behandeling »


2. Cosmelan peel bij melasma


Beautyfulskin specialiseerde zich in deze behandeling met de cosmelan peel en heeft over gans België en in het buitenland fantastische resultaten geboekt. Cosmelan bevat Amalan wat de basis vormt van het COSMELAN-masker: heeft een direct effect op het onderhuidse proces dat pigment (melanine) vormt;

remt de tyrosinase (een basisenzym in het melaninevormingsproces) af;

ingrediënten zijn o.a.: kojiczuur, fytinezuur, ascorbinezuur, arbutine, titaniumdioxide en retinylpalmitaat (vitamine A-soort) die allemaal het enzym tyrosinase blokkeren; producten zijn parfumvrij.

Meer over deze behandeling >>


3. Therapeutische producten bij melasma


Thuiszorg met de voorbereidende producten alsook met de naverzorginspriudcten zijn noodzakelijk.  Bevatten hoge concentraties werkzame stoffen, zoals ingekapseld Retinol (1%), anti-oxidanten en melanineremmers om melasma te vervagen en de activiteit van pigmentcellen te reguleren. Deze producten kunnen in combinatie met bovenstaande behandelingen gebruikt worden en zorgen tevens voor langdurig behoud van behaalde resultaten. Bij de intake worden deze verzorgingsstappen duidelijk uitgelegd.


Opgelet: Lichtflitstherapie wordt NOOIT aangeboden bij melasma, want dit zal de melasma verder triggeren!

Dus laat je met melasma goed informereren en behandelen!Wij respecteren je privacy!

Meer informatie over de behandeling van melasma


Lees hier op de website meer over deze behandeling.Tijdens het eerste consult onderzoek ik de huid zorgvuldig. Dan bespreken we tijdens het intakegesprek welke behandeling het meest geschikt is voor u.

Alsook wat de planning en het verzorgingsprotocol voor thuis zal inhouden. 

Indien u naar aanleiding van dit artikel nog vragen heeft, bent u welkom contact met Beautyfulskin te nemen.

Melasma