De haren

Meer informatie over....

De haren

de haren

Onze maatschappij laat ons geen keuze: Men kan men ofwel behaard zijn, ofwel toonbaar zijn.


Een combinatie is uitgesloten. In deze context, kan overtollige beharing voor sommigen een echte handicap zijn.Sommige haren staan niet onder hormonale invloed en verschijnen, zowel bij mannen als vrouwen, op armen en benen. Andere haren groeien ten gevolge van de afscheiding van androgene hormonen (mannelijke hormonen, zoals testosteron, die normaal ook bij vrouwen afgescheiden worden, maar dan in mindere hoeveelheden). Ze groeien tijdens de puberteit onder de oksels en in de schaamstreek.


Bij de man, verschijnen ze ook ter hoogte van de baard en de snor, op de borst en de schouders, onderaan de rug, op de binnenkant van de dijen, op de rug van de handen en aan de bovenkant van de voeten. Bij jonge meisjes kan wat beharing ontstaan rond de navel en de tepels, en aan de binnenkant van de dijen. Soms is er ook wat donsachtige beharing op de bovenlip en tussen de borsten.


Na de menopauze kunnen hormonale wijzigingen leiden tot een verhoogde afscheiding van androgene hormonen, waardoor beharing kan voorkomen op typisch mannelijke plaatsen (onder andere baard en snor). Een teveel aan insuline kan ook gepaard gaan met overbeharing (insuline zou de androgene productie in de eierstokken stimuleren).Wat is 'normaal'?


Het verschijnen van beharing is niet bij iedereen identiek en is onder andere afhankelijk van genetische factoren en van de etnische afkomst (Middellandse Zeestreek). Het begrip overbeharing is soms uiterst subjectief: het is sterk afhankelijk van onze esthetische waarden, die tegenwoordig duidelijk de voorkeur geven aan onbehaarde of gladgeschoren lichamen.


Er zijn andere vormen van beharing zie verder in dit hoofdstuk,  hypertrichose en hirsutisme