Haargroeifase

Meer informatie over....

Anatomie van het haar.

Haargroei is geen continu proces, want anders zou het oneindig lang blijven groeien. Haargroei heeft een zogenaamd cyclisch verloop, wat wil zeggen dat de actieve groeiperiode van een haar (de anagene fase) wordt afgewisseld met een rustperiode waarin het haar niet langer groeit en uitvalt (de telogene fase). De telogene haren worden daarom door de huid spontaan uitgestoten wanneer in de follikel-bodem weer een nieuw haar begint te groeien.

 

Duur van de anagene fase varieert: van minder dan 3 maanden tot verschillende jaren.

De duur van de groeifase is ook het meetpunt van de haarlengte; hoe langer de groeifase duurt, hoe langer het haar kan groeien in de lengte.

 

Voorbeeld: Hoofdharen kunnen zes jaar en langer in de anagene fase blijven. De verhouding tussen hoofdharen in de anagene fase is 85% ten opzichte van 15% in de telogene fase. De haren op de benen daarentegen hebben slechts een anagene fase van maximum 3 maanden voordat ze overgaan in de telogene fase en slechts ongeveer 30% bevinden zich tegelijk in de anagene fase.

 

Haarfollikels staan dikwijls per 3 bij elkaar, 1 à 5 mm onder de huidoppervlakte. Meestal is slechts 1 van de 3 in de groeifase.