Soorten overbeharing

Meer informatie over....

Soorten overbeharing

De beharing op ons lichaam komt in verschillende vormen en groottes. Normaal gezien is deze beharing definitief gevormd als we de leeftijd van 18 jaar bereikt hebben (met uitzondering van een mannenbaard na).


Toch kan het beharingspatroon bij sommige mensen significant afwijken. Ook na de leeftijd van 18 krijgen mannen bijvoorbeeld dan haren op de borst of op de rug, of krijgen vrouwen haren in het gelaat, op de borst en/of op de buik. Dit kan te wijten zijn aan hormonale onevenwichten of storingen.


U kunt meer lezen over de verschillende soorten beharing in de volgende hoofdstukken:

 

1.Cosmetische Overbeharing - dit  handelt over de 'normale beharing' die zich stabiliseert na de leeftijd van 18 jaar

 

2.Hypertrichose - dit  gaat over de extra haargroei na 18 jaar op de 'normale plaatsen', of op de rug en borst bij mannen

 

3.Hirsutisme - dit gaat over "haargroei bij vrouwen volgens het mannelijk patroon" (een ware must om te lezen als u een vrouw bent en stugge, donkere haren op het gelaat, op de borst en/of op de buik heeft)1 Cosmetische  overbeharing:

Cosmetische overbeharing is de term die gebruikt wordt voor wat "normale haargroei" wordt genoemd. Deze haren zijn reeds aanwezig sinds de embryonale periode, maar worden vaak stugger vanaf de puberteit (afhankelijk van de locatie van de haren). Zo komt het dat er in de puberteit als het ware nieuwe haren gevormd worden op de armen, benen, oksels en bikini-zone: de haren zijn niet langer de donshaartjes die we kenden als kind, maar dikkere en donkerdere haren.

 

De grootte van het oppervlak dat de haren opeisen en hoeveel haren er precies staan per cm², is afhankelijk van persoon tot persoon en is gewoonlijk genetisch bepaald. Eenmaal we dan de leeftijd van 18 hebben bereikt, is ook onze cosmetische haargroei stabiel geworden en komt er geen haar meer bij.


Vanaf het moment dat we dan weer ouder worden (vanaf de menopauze bij vrouwen), echter, 'verliezen' we onze cosmetische beharing gaandeweg: het haar op ons lichaam wordt dunner, lichter van kleur en verdwijnt uiteindelijk (soms gedeeltelijk). Aan de andere kant krijgen we er ook soms weer haren bij op andere plaatsen. Er zijn namelijk behoorlijk wat vrouwen die vanaf de menopauze nieuwe haren in het gelaat beginnen te vormen. Dit is misschien niet zo charmant, maar toch volstrekt normaal.

2 Hypertrichose :

Iedere vorm van toegenomen haargroei wordt hypertrichose genoemd. We onderscheiden gegeneraliseerde hypertrichose (over de gehele huid - komt minder voor en is meestal aangeboren) en gelokaliseerde hypertrichose (op 1 bepaald deel van de huid). Lokale hypertrichose, die vaak in het gelaat het meest opvallende is, kan een scala van oorzaken hebben:

 

Postmenopauze: door het afnemen van de oestrogeenproductie

Geneesmiddelengebruik: (corticosteroïden en anti-epileptica)

Ongevallen: (haargroei onder gips)

Syndroom van Cushing: een aandoening die kan ontstaan door een aandoening aan de hypofyse en bijnieren

Aangeboren: hypertrichose kan zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomen - bij vrouwen op armen en benen, bij mannen op armen, benen, borst, buik en rug

Een te sterke beharing kan een grote psychische belasting betekenen.

3 Hirsutisme :

Hirsutisme is een te sterke haargroei volgens het mannelijk beharingspatroon bij de vrouw in het gelaat, op borst en buik. Dit wordt veroorzaakt door een toegenomen androgeenproductie of door een verhoogde gevoeligheid voor androgenen (mannelijke hormonen). Hirsutisme komt voor bij 5-15% van de vrouwen voor ze de menopauze bereikt hebben.

 


We onderscheiden verschillende oorzaken van hirsutisme:

■Ziekte: een niet goed functioneren van de volgende organen: de hypofyse, de bijnieren of de eierstokken

 

■Constitutioneel hirsutisme: een constante, iets te hoge productie van mannelijke hormonen door de bijnieren of eierstokken. Vaak hebben deze vrouwen van tijd tot tijd ook last van haaruitval, een vette huid en acné. Ook kan de menstruatiecyclus verstoord zijn. Dit gaat dan ook vaak gepaard met ernstige insulineresistentie

 

■Genetisch hirsutisme: er worden geen afwijkingen in de hormoonhuishouding gevonden. Er is wel sprake van een verhoogde gevoeligheid van de hormoonreceptoren, van een toegenomen respons van de groeicellen van de papilla op een normale hoeveelheid hormonen. Dit is genetisch bepaald

 

■Overgewicht: vrouwelijke hormonen in vetweefsel worden in mannelijke hormonen omgezet

 

 

Behandeling:

Hirsutisme kan met succes behandeld worden met de Energist UltraPlus VPL, maar men dient er rekening mee te houden dat men ten alle tijde, ook vaak tijdens de behandelingskuur, nieuwe haren kan vormen onder hormonale invloed. We kunnen wel de bestaande beharing wegnemen, maar niet de oorzaak. Regelmatige onderhoudsbehandelingen zullen hier dan ook op hun plaats zijn. Wij rekenen daarvoor een speciaal tarief aan, net zoals bij overbeharing t.g.v. geneesmiddelengebruik. Bij ernstig hirsutisme dient er een onderzoek door een endocrinoloog uitgevoerd te worden.

 


Hirsutisme komt het meeste voor in het gelaat: vooral op de kin is de overbeharing dan vaak heel hardnekkig.

Hiervoor bestaan er twee redenen:

■Vaak staan er op de kin meer dan 500 follikels per cm².

■Meestal heeft men jarenlang de haren bijna dagelijks uitgetrokken. Hierdoor zijn de haren heel sterk geworden en de follikels gekromd.

 


- Bron: Dr. P. Nijboer, dermatoloog.

 


Hirsutisme is de soort overbeharing die het moeilijkste permanent te verwijderen is. Daarom werden de wetenschappelijke studies met de Energist VPL voornamelijk uitgevoerd bij vrouwen met hirsutisme. Vaak waren deze personen voordien al behandeld met kwalitatieve hoogwattagelasers, maar zonder daar goede resultaten bij te behalen. Met Energist VPL konden deze personen wél succesvol (én veilig) hun haren permanent laten verwijderen. Daarom concludeert prof. dr. Knobler terecht aan het einde van zijn studie: "Energist slaagt waar andere systemen falen!"