Hoe zit de huid in elkaar?

Meer informatie over....

Hoe zit de huid in elkaar?

De huid.... Een ajuintje?

 

De opperhuid, lederhuid en onderhuid, oftewel epidermis, dermis en hypodermis, zijn de drie lagen waarin de huid opgedeeld kan worden.


 


Wat we zien met het blote oog, is de opperhuid, de epidermis.

Dit is een fijn laagje, dat op zich al onderverdeeld kan worden in 5 aparte lagen. In de opperhuid zijn constant allerlei belangrijke cellen en vetten aan het werk, zoals cellen die ervoor zorgen dat we ogv. om de 28 dagen een volledig vernieuwde opperhuid hebben, cellen die bepalen dat we een lichte of donkere huidskleur hebben en cellen die voor ons immuunsysteem in de huid zorgen.

 

 

De opperhuid en haar opvolger, de lederhuid (ook wel echte huid genoemd) worden verbonden met een fijn, maar gehobbeld laagje, het basaal membraan.

Dit dunne laagje heeft echter een niet te onderschatten werking. Het zorgt immers voor een bolwerk aan ingenieuze uitwisselingen van stoffen tussen de opper- en de lederhuid die noodzakelijk zijn om een mooie, gezonde en jonge huid te hebben en te houden.

 

 

De lederhuid is een behoorlijk dikke laag (ogv. 0,3 tot 2,5 mm dik). Hierin zitten verschillende soorten weefsels, klieren, bloedvaten, lymfevaten en zenuwen. Dit is dan ook de laag waar zich de meeste biochemische activiteiten voordoen en die we het best en meest willen stimuleren in onze therapieën voor huidverjonging en huidverbetering.

 

 

Onder de lederhuid, bevindt zich de onderhuid of hypodermis die voornamelijk uit vetten, maar ook uit de verlengde kabels van de bloedvaten, lymfevaten en zenuwen uit de lederhuid bestaat.

Dit deel van de huid gaan we gewoonlijk erg streng aanpakken als we een dieet volgen. Of dat altijd even goed is, is echter sterk te betwijfelen (maar dat is een ander hoofdstuk).

 

Na de onderhuid, komen we bij de aanhechtingen met de spieren die dan op hun beurt verder leiden naar onze botstructuur.

 

Tot slot kunnen we ook stellen dat onze huid geen volstrekt apart te beschouwen orgaan is.

Het is verbonden met de rest van het lichaam via onze spieren en weefsels.

Hierdoor kunnen we ook logisch stellen dat, als we geschikte therapieën gaan toepassen om onze huid gezond te maken of te houden, ook de rest van ons lichaam (in meerdere of mindere mate) daar baat bij zal hebben en omgekeerd.