Verouderingsprocessen

Meer informatie over....

Verouderingsproces

Ons lichaam krijgt te maken met verschillende processen die onze huid er ouder en lelijker laten uit zien.


In de bovenste huidlaag, de opperhuid of epidermis, krijg je voornamelijk veranderingen van de oppervlaktestructuur (kortom, rimpels, vlekken en bulten) te zien. Dit komt door het celdelingsproces dat in deze laag van de huid sterk vertraagt naarmate men ouder wordt. In de praktijk betekent dit dat iemand met een jonge huid een volledig vernieuwde opperhuid zal hebben na ongeveer 28 dagen, terwijl dat bij een ouder persoon al tot 2 maanden kan gaan duren. Hierdoor krijg je een dikkere opperhuid die rimpels en oneffenheden gaat vormen.

 

 

In het basaalcelmembraam vermindert de wisselwerking tussen opperhuid en lederhuid sterk. En hierbij kan je onthouden: hoe minder activiteit in deze laag, hoe sneller je de volgende tekenen van huidveroudering zal merken: een slappere, dunnere huid met rimpels en vlekken.

 

 

In de lederhuid, de huidlaag onder het basaalcelmembraan gaan ook onze 'steun- en elasticiteitsvezels' (elastine- en collageenvezels) afbreken en verliezen we aan vocht in onze huid. Dit komt voornamelijk door agressieve vrije radicalen die onze cellen van de dermis gaan vernietigen. Deze vrije radicalen staan gelijk aan de voornaamste oorzaken van lifestyle-huidveroudering, namelijk zon, roken, alcohol, tekort aan vitaminen, stress, enz. (Zie ook 'Lifestyle Huidveroudering') In de praktijk betekent dit een extra aanval op je jeugdige look: je huid begint te verschrompelen en verliest haar stevigheid.


De aanslag van vrije radicalen op onze lederhuid kan echter ook een pak ergere gevolgen dan verslapping teweegbrengen, omdat ze onze huideigen vitaminen, enzymen, en zelfs DNA kunnen aantasten. Enkele gevolgen zijn zware pigmentverschuivingen (melasma, vitiligo), borze en verzwakte bloedvaten (couperose) die zelfs kunnen gaan ontsteken (rosacea) en ten slotte zijn ook de ergste vormen van huidkanker uiteindelijk het gevolg van vrije radicaalschade.

 

 

Ook in de onderhuid, of hypodermis, de laag onder de dermis of lederhuid, gaan we naarmate onze ouderdom ook onze belangrijke vetten verliezen of gaan ze zich verplaatsen naar onwenselijke gebieden (vb. naar de kaaklijn). Een illustratie van het vetverlies is ook te vinden bij het opvallende fenomeen dat, als een 40-plusser een zware vermageringskuur heeft voltooid, dat die persoon er van dichtbij plots een heel stuk ouder uit ziet. Personen op leeftijd die wat overgewicht hebben, blijven dus dikwijls een mooiere huid hebben dan mensen die eerder mager zijn. Ze hebben immers wat meer reserve om op terug te vallen.

 

 

Ook onder onze huid spelen er belangrijke factoren mee die zorgen voor huidveroudering: het herhaaldelijk gebruik van bepaalde spierbewegingen bezorgen ons al gauw enkele 'mimische rimpels' (vb. fronsrimpels of kraaiepootjes rond de ogen) en ook in het algemeen gaan de spieren onder de huid hun stevigheid verliezen. Bovendien mogen we niet vergeten dat onze botstructuur verkleint naarmate we verouderen, waardoor alles nog eens extra 'losjes' wordt.

 

 

Hierboven werd een behoorlijk deprimerend plaatje geschetst, maar gelukkig kunnen wij u helpen om de huidverouderingsklok te laten terug draaien of ze op z'n minst sterk te laten vertragen. Neem gerust contact met ons op voor een huidanalyse op uw maat!