Elastine

Meer informatie over....

Elastine

Elastine


in het kort...... Wat is elastine ?


Elastine is een elastisch proteïne in bindweefsel.

Het zorgt ervoor dat het weefsel in het lichaam weer zijn oorspronkelijke vorm en grootte aanneemt nadat het uitgerekt, ingedrukt of vervormd is geweest.

 

Elastine is voornamelijk opgebouwd uit de hydrofobe aminozuren glycine, valine, alanine en proline, die mobiele hydrofobe gebieden vormen welke begrensd worden middels crosslinks tussen lysine-residuen.

 

Elastine heeft een belangrijke functie in de slagaders en is van wezenlijk belang in grote bloedvaten zoals de aorta. Ook in de longen, de huid en de urineblaas zorgt het voor het terugbrengen van de oorspronkelijke grootte en vorm.Een extra woordje uitleg graag ....


Zoals collageen de huid haar stevigheid geeft, geeft elastine de huid flexibiliteit, het vermogen om terug te schieten op haar plek nadat het is ingedrukt of is uitgerekt.


Elastine is als de ‘stretch’ in uw pantalon, het zorgt ervoor dat uw huid mooi om de contouren van uw gelaat heen past.

Het is een eiwit dat wordt aangemaakt door de fibroblasten en dat zich zo kan structureren dat er een net van elastische vezels wordt gevormd (vijf keer beter rekbaar dan een rubberen elastiek met dezelfde diameter).


Deze elastinevezels zijn verantwoordelijk voor de rekbaarheid en elasticiteit van de huid.

De elastinevezels vormen slechts 5 tot 10% van het totale aantal huidvezels, maar ze zijn van essentieel belang om te zorgen voor de elastische eigenschappen van de huid.